Osobní vozy Tipy a triky

Motorový olej nesmí chybět. Opravdu?

Motorový olej

Podobně jako třeba chladící kapalina v autě je motorový olej super důležitou kapalinou pro správný chod vozidla. Stará se totiž o hladký pohyb všech součástek, motor ochlazuje, a ještě k tomu z něj odvádí nečistoty. Jízda bez motorového oleje může způsobit velké škody už po pár najetých kilometrech. Platí to ale vždy?

Spalovací motor si žádá motorový olej

Většina automobilů je vybavena spalovacím motorem. Ten pro provoz vyžaduje kromě pohonných hmot i promazávání a chlazení. Motorový olej má za úkol ochránit součástky a zajistit jejich hladký pohyb. Bez něj by se třecí plochy rychle opotřebovaly a pohyb by se zastavil.

Funkce motorového oleje:

  • ochlazuje motor,
  • chrání třecí plochy před opotřebením,
  • zabraňuje korozi,
  • odvádí nečistoty a zplodiny,
  • udržuje pohyblivé části v chodu.

Proč měnit motorový olej

Část motorového oleje je během provozu auta spotřebována. Zároveň se neustálou cirkulací přes znečištěný motor olej zanáší, společně s olejovým filtrem. Automobil začíná kouřit, klesá výkon a mění se zvuk. Obvykle se doporučuje vyměnit motorový olej v intervalu jednou za 15 000 ujetých kilometrů. Jestliže s autem jezdíte jen ve městě a na krátké vzdálenosti, může být interval výměny oleje ještě kratší.

Jak vybrat motorový olej

Při výběru motorového oleje se řiďte doporučením výrobce. Jaký olej máte vybrat výrobce uvádí v dokumentaci k vozidlu. Informaci rovněž dohledáte podle typu vozidla. Orientujte se předepsanou výkonnostní a viskozitní specifikací.

Vybírat budete mezi minerálními a syntetickými oleji. Minerální oleje patří mezi levnější variantu, syntetické oleje jsou mírně dražší, ale mají delší životnost.

Zlepšit vlastnosti motorového oleje vám pomohou aditiva do oleje. Obvykle je to zinek, titan nebo fosfor. Díky aditivům má olej ještě lepší čistící a mazací vlastnosti.

Kontrola motorového oleje

Už v první lekci v autoškole se budoucí řidič dozví, že hladinu oleje by měl kontrolovat před každou jízdou. To asi dělá jen málokterý řidič, přesto je vhodné občas vzít měrku a přesvědčit se o hladině oleje. Měrka je v motoru přímo umístěna, je vybavena ryskou. Hladina oleje by neměla být nikdy nad ní ani pod ní. Jakmile klesne hladina oleje, rozsvítí se kontrolka, kterou není radno ignorovat. Olej do auta je nutné dolít co nejdříve a nesmíte ujet už ani kilometr. Je tomu opravdu tak?

Jde to i bez oleje

Na trhu je k dostání inovativní suspenze od firmy Ekolube. Ta snižuje opotřebení motoru, spotřebu paliva i spotřebu oleje. Dokonce i u starších vozů umí snížit produkci emisí a zvýšit výkon motoru. Navíc chrání součástky motoru tak dokonale, že i po jeho vypuštění je motor dostatečně promazaný. Suspenze byla dokonce otestována na automobilu v provozu, který ujel bez sebemenšího poškození desítky kilometrů díky ochranné vrstvě, kterou přípravek na kluzných plochách vytvořil.

S použitím suspenze dáváte vašemu autu tu nejlepší péči. Můžete ji použít pro všechny čtyřdobé motory a v kombinaci s jakýmkoliv typem motorového oleje.