Motocyklové pneumatiky Offroad pneumatiky Osobní pneumatiky Placená inzerce Radíme s výběrem Tipy a triky Užitkové pneumatiky

Už je čas přezout na letní pneumatiky?

Začalo jaro a značně se oteplilo, což pro spoustu řidičů je signál k navštívení pneuservisu a výměně obutí. Je ale ten správný čas? Odpověď naleznete v dnešním článku.

Krátká odpověď je, že dle průměrných ročních teplot se doporučuje přezout pneumatiky na letní vzorek až koncem dubna, když už jsou teplá i rána. Mnoho lidí si totiž neuvědomuje, že ačkoliv je odpoledne teplo, rána bývají studená a teplota se pohybuje kolem 0° Celsia a lokálně se tedy stále může vyskytnout námraza.

Širší pohled na věc

A nyní si problém rozebereme detailněji. Výrobci pneumatik doporučují přezout na letní pneumatiky, když se teplota dlouhodobě (i ráno) pohybuje nad 7° Celsia. Je to zejména z toho důvodu, že zimní směsi se na suchých a teplejších površích více opotřebovávají, zhoršují jízdní vlastnosti vozidla včetně brzdné dráhy. Rovněž se podílí na zvýšené
spotřebě pohonných hmot.

Nezapomeňte zkontrolovat stáří letní pneumatiky (obecně se doporučuje nejvýše 5 let).

Letní směs je naopak podstatně tvrdší a lépe odolává vysokým teplotám, kdy v letních měsících se její teplota může klidně přiblížit i 40-50° Celsia! Při takových teplotách se již nedoporučuje používat zimní obutí vůbec. Jsou totiž mezi námi řidiči, kteří jezdí na zimním obutí celoročně. Ačkoliv obecně platí, že je to bezpečnější než naopak – jezdit v zimě na letních pneumatikách.

Nakonec je tedy na vás, zda využijete současných relativně volných kapacit v pneuservisech nebo počkáte měsíc, kdy budou praskat ve švech pod náporem řidičů.

 

1 komentář

  1. No na maji takovou tabulku, da se podle toho celkem presne ridit.cusik ;-)

Komentáře nejsou povoleny.