Placená inzerce Tipy a triky

Kupujeme auto ze zahraničí

Začíná jaro a s ním i nová motoristická sezóna. Uvažujete o koupení auta v zahraničí? V dnešním článku vám poradíme na co si dávat pozor.

Ušetřit lze na novém i ojetém autě

Není to ovšem z daleka pravidlo, ale vždy se vyplatí porovnat ceny na některém zahraničním serveru – Mobile d auta, Autoscout.de | Autoscout24 a další. Co se budeme nalhávat, například nám blízké Německo je 7x větší trh, a tak je tam k dispozici mnohem větší výběr ojetin, ale i konkurence v autech nových a mohou si dovolit jít často s cenou hodně dolů.

Bezpečný nákup v zahraničí vozů všech značek.

Při posuzování nabídky je nutné si k uvedené ceně připočítat i cenu za přepis a převoz vozu což se může pohybovat kolem 10 000Kč a více dle vzdálenosti a druhu auta. Dovozem aut ze zahraničí se u nás zabývá množství firem, které vám nákup zprostředkují.

Nicméně pokud umíte řeč, nic vám nebrání si auto dovézt sami. Obecně se v zahraničí méně podvádí při prodeji aut. Je to z toho důvodu, že přetáčení kilometrů je například v Německu trestným činem, ale u nás se o tom jen marně mluví řadu let.

Už máte novou povinnou výbavu pro rok 2011?

Při dovozu do České republiky se již neplatí clo, ale pozor si dávejte na DPH. Pokud je vůz mladší než šest měsíců, nebo má vůz najeto méně než šest tisíc kilometrů je považován dle zákona o DPH za nový a je nutné zaplatit českou sazbu daně. Samozřejmě v dané zemi DPH již neplatíte. Zároveň je nutné mít uzavřené povinné ručení i v zemi, kde auto kupujete pokud jede po vlastní ose!

Lze ušetřit 100 tisíc i více?

Před několika lety nebylo výjimkou, že se dala ušetřit až 1/3 pořizovací ceny při nákupu v zahraničí. Dnes již nejsou rozdíly tak velké v rámci EU a pro vyšší úsporu, zejména u luxusních vozů, je nutné zvážit dovoz z USA. Nicméně je s tím mnoho papírování, a tak se to neděje ve velké míře, ale spíše je dovozeno desítky automobilů ročně.

Koupili byste si auto v zahraničí nebo máte nějaké zkušenosti?