Offroad pneumatiky Osobní pneumatiky Osobní vozy Placená inzerce Tipy a triky

Vybíráme pneumatiky

Vybrat správnou pneumatiku není vůbec jednoduché, protože rozdíly jsou mezi nimi vysoké!

Tyto rozdíly nejsou jen cenové, ale častokrát lze koupit za stejnou cenu pneumatiku dobrou, ale i pneumatiku výbornou. Běžný člověk těžko pozná rozdíl, a proto je dobré projít si na internetu různé testy či zkušenosti od lidí. Testy například pravidelně pořádá německé sdružení řidičů ADAC zvlášť pro zimní a letní pneumatiky. Jeho závěry jsou často překvapivé.

Nákladné pneumatiky v běžných testech nenajdete

Známé značky se často ukazují jako méně vhodné a naopak. Přitom na výběru správné pneumatiky záleží a v některých okamžicích vám může zachránit i život. Rozdíl v brzdné dráze na mokru mezi nejlepším a nejhorším bylo i 50%.

Neméně důležitou informací, která je nutné sledovat je stáří a hloubka dezénu vaší současné pneumatiky. Jako každý výrobek i pneumatiky fyzicky stárne a mění vlastnosti. Každá pneumatika je konstruována na životnost cca 5 let. Při běžném provozu je to čas, kdy se pneumatika opotřebuje a sníží se tak hloubka dezénu pod povolenou úroveň. Sváteční řidiči ale většinou pneumatiku opotřebovat nestihnou a je tak pro ně překvapivé, že i přesto by ji neměly nadále používat.

Poslední věc na kterou je dobré myslet při výměně pneumatik je kontrola geometrie. Pokud je mírně vychýlená dochází k nerovnoměrnému opotřebování a tím i snížení životnosti a bezpečnosti provozu. Tento jev lze zjistit jednoduše i pohledem na staré pneumatiky při přezouvání. Doporučujeme ho nepodceňovat.