Offroad pneumatiky Osobní pneumatiky Osobní vozy Placená inzerce

S přezutím auta můžete ještě chvíli počkat

I když rtuť teploměru dosahuje na stále vyšší teploty a třeskuté mrazy, které letošní zimu panovaly, jsou pryč, nevyplatí se výměnu pneu na autě uspěchat.

V ranních hodinách se teploty pořad drží okolo nuly, což nejsou pro letní gumy zrovna příznivé podmínky. Obecně se doporučuje začít přemýšlet o přezutí až ve chvíli, kdy se průměrné teploty usadí na hodnotách okolo 8 °C.

Tip: Víte, že do každého auta lze dokoupit loktové opěrky?

Zákon ukládá povinnost používat zimní pneumatiky do 31. března, za určitých okolností se však tato lhůta může prodloužit až o 14 dní. Zejména se jedná o oblasti ve vyšších polohách, kde se i v dubnu vyskytují námrazy a občasně sněží. Nebezpečné podmínky se mohou i nadále vyskytovat během nocí. Před přezutím proto přemýšlejte nad tím, v jakou hodinu nejčastěji jezdíte a podle toho se dále rozhodujte.

Volte prověřený a kvalitní servis

Jelikož se pneumatiky podílí na jízdních vlastnostech auta a tudíž celkové bezpečnosti řízení, neměli byste jejich výměnu svěřovat do rukou amatérů. Obvykle se cena za kompletní přezutí pohybuje od 500 do 1000 Kč. Nemáte-li gumy kde uskladnit, využijte nabídku servisu, pokud takovou má, a nechte je tam. Cena za tuto službu se různě liší, pohybuje se v rozmezí 600 až 1200 Kč. A pro ty, kteří nemají pneu kam dát, je výhodnou možností, protože nedokonalé uskladnění může gumy i nenávratně poškodit – o vhodném způsobu skladování jsme psali dříve.

Výhody mají ti, kdo mají dvě sady pneumatik, které mají na plechové disky. Mohou si tak přezout dle potřeby i sami.

Pokud správné přezutí ignorujete, riskujete tím nejen bezpečnost svou a ostatních účastníků provozu, ale také gumy ničíte. Rozdělení na letní a zimní pneu má své smysluplné opodstatnění, které byste určitě neměli přehlížet. I když jsou k dostání i celoroční varianty, odborníci se shodují, že lepší variantou je právě střídání gum pro teplejší a chladnější období.