Osobní vozy

Jak je to s pneumatikami od listopadu?

Jestli patříte mezi ty, kteří pečlivě sledují změny v zákonech, tak vás zřejmě nepřekvapíme. Pokud vás, ale politika zas tak neláká a raději byste se všechno dozvěděli nějakých pochopitelným způsobem a v kostce, tak si přečtete náš článek. V článku se dozvíte, proč jsou zimní pneumatiky tak důležité,a kdy máte povinnost svoje auto přezout.

Co se změnilo?

Od 1. 11.2011 platí nový zákon o povinné zimní výbavě. Na začátku listopadu měli sice policisté ještě pochopení a shovívavost, ovšem dnes už tomu tak není. Body se skutečně strhávají a pokuty jsou poměrně velké. Za jednu takovou jízdu bez zimních pneumatik můžete zaplatit až 2000 korun.

Co nám zákon říká?

Povinnost zimních pneumatik platí pro všechny čtyři kola u vozidel do 3,5 tuny (př. Citroen C4 Picasso). U vozidel nad 3,5 tuny stačí přezutí na hnaných kolech. Zákon platí od 1. 11. do 31. 3. Ale dodatkovou tabulkou může dojít ke změnám. Vozidla do 3,5t musí mít zimní pneumatiku se vzorkem minimálně 4 mm a nad 3,5t 6 mm.

Přesná definice ze zákona: Leží-li na vozovcesouvislá vrstva sněhu, ledu či námraza, vozidlo musí mít zimní pneumatiky. 

Proč mít vůbec zimní kola?

Zimní pneumatiky vám mohou doslova zachránit život. Je totiž dokázáno, že pokud je teplota delší dobu pod sedmi stupni celsia, tak dochází k tomu, že mají letní pneumatiky podstatně delší brzdnou dráhu a navíc méně přilnou k povrchu vozovky.

Najlacnejšie pneumatiky koupíte většinou na internetu díky obrovské konkurenci.

Fámy o zimních pneumatikách

I když jde o život, lidé se zimním pneumatikám brání. Existuje spousta dávno přežitých mýtů. Příkladem je cena, lidé si myslí, že cena za zimní pneu je přemrštěna, přitom existuje velké množství firem a jejich ceny se různí, stačí se jen nákupu věnovat. Dalším případem jsou lidé, kterým se zdá, že zimní pneu nemá smysl, protože u nich nikdy nesněží. Nemusí jít jen o sníh! Stačí, když mrzne a i to vás může značně vykolejit.

Zkontrolujte si tak dnes až budete vyjíždět, jestli vaše zimní pneumatiky splňují všechny tyto kritéria. Rovněž vám mohou přijít vhod pracovné rukavice.

1 komentář

  1. Největší paradox na tom je, že celý březen nesněží a pak na velikonoce napadne a venku je zima, že bych ani psa nevyhnal…

Komentáře nejsou povoleny.