Osobní vozy Představujeme značky Radíme s výběrem Tipy a triky

5 tipů na zimní pneu 195/65 R15

Zima se neúprosně blíží a s ní i povinné přezutí. Pokud se chystáte kupovat nové zimní pneu 195/65 R15, měli byste vědět, který výrobce zabodoval v letošním testu ADACu. Jak už jistě všichni ví, metodika zkoušení a hodnocení německých sousedů patří k těm přísnějším. Vyžadují vyrovnaný výkon ve všech testovaných kategoriích. O umístění pak rozhoduje disciplína s nejnižší známkou.

test zimních pneumatik

Test zimních pneumatik byl tentokrát zaměřen na jeden z nejrozšířenějších rozměrů, 195/65 R15, které obouvá v Česku většina kompaktních vozů od Škodovky přes VW až po Ford. Testovacím vozem byl VW Golf, testovalo se přes deset výrobců dezénů, přinášíme vám hodnocení pěti nejlepších.

Continental obhájil titul

Očekávaný favorit Continental WinterContact TS 860 získal vyrovnaný počet bodů ve všech testovacích kategoriích. Test zimních pneu 195/65 R15 označil Continental za jediného výrobce, který dokázal vytvořit zcela univerzální dezén, jenž navíc exceluje na mokru a sněhu. Proto si právem zaslouží své prvenství. Jeho mínusem je snad jen trochu větší hluk.

Překvapení testu – švýcarský výrobce ESA-Tecar

Na gumy Continentalu šlapal nepříliš známý výrobce, který se do testu zimních pneumatik dostává jen zřídka, ale téměř vždy zaboduje. ESA-Tecar Super Grip 9 přesvědčil komisaře o svých kvalitách stabilním chováním na každém testovaném povrchu. Malý bonus pro uživatele je i nižší spotřeba pohonných hmot.

Cenový hit v podobě dezénu Kleber

Test zimních pneu 2017 bronzovým místem ocenil dezén výrobce Kleber Krisalp HP3. Za skvělou cenu získáte spolehlivé pneumatiky s dlouhým kilometrovým nájezdem. Díky speciálním drážkám si poradí s mokrou silnicí i sněhovou břečkou, tak typickou pro naše cesty. Za pozornost stojí i vysoká přilnavost na ledovatce.

Nepochopitelné zklamání

Nokian WR D4 byl pro porotce velkým zklamáním. I když jeho chování na sněhu bylo na úrovni vítěze, mokrou vozovku nezvládl. Tento nevyrovnaný výkon u Nokianu nikdo nečekal obzvlášť proto, že jiné rozměry pneumatik tohoto výrobce vynikají ve všech disciplínách a poskytují stabilní, komfortní a bezpečnou jízdu.

Inovativní směs od Goodyear

Test zimních pneumatik 2017 umístil Goodyear UltraGrip 9 mimo stupně vítězů, i když jeho jízda na mokré vozovce byla označena za druhou nejlepší. Za vysokou přilnavost pneumatiky je zodpovědná nová směs s kombinací siliky, pryskyřice a olejů. Hustota drážek v dezénu podporuje neochvějné chování na ledu. Sympatické je i nízké opotřebení. Jeho velká slabina se projevila na sněhu, kde nasbíral velmi málo bodů, a proto i jeho páté umístění.

Test ADAC mluví zcela jasně, a jaké jsou vaše priority? Cena, výkon, bezpečí, opotřebení? Vždy mějte na paměti, že bezpečná jízda vyžaduje více faktorů, a tím hlavním je řidič.