Osobní vozy Placená inzerce Tipy a triky

Dodržovat pravidelné intervaly prohlídek vozidla se vyplatí

Dodržujete pravidelné servisní intervaly u vašeho vozidla? Víte co vás může potkat, pokud je ignorujete? Více se dozvíte v dnešním článku.

S provozem vozidla je spojena také nutná údržba, v rámci které byste rozhodně neměli zapomínat na pravidelné kontroly, které je třeba podstupovat většinou po ujetých 15 000 km, nebo po roce. Poruchy, které se znenadání mohou u neudržovaného vozidla objevit, následně mohou stát více, než je celková hodnota auta.

Konkrétní podmínky vztahující se k vašemu automobilu najdete v servisní knížce, kde se také zaznamenávají realizované opravy. Při pravidelné kontrole se hodnotí nejen stav opotřebení, ale také nutnost doplnění náplní či výměny důležitých filtrů, těsnění pod hlavou nebo třeba brzdových destiček.

Postup při kontrole se volí s ohledem na využívání auta

O tom, jak pravidelná prohlídka proběhne a co bude potřeba vyměnit ovlivňuje i způsob užívání vozidla. Je totiž rozdíl, zda s ním absolvujete dlouhé trasy, nebo spíše popojíždíte v městském provozu. Také je stěžejním faktorem stání v garáži či venku či působení vlivů z okolního prostředí.

Co se nejvíce opotřebovává?

Častou komplikací u majitelů, kteří podceňují význam pravidelných kontrol, se stává zadřený motor. Generální oprava pak stojí několik desítek tisíc korun, není výjimkou, když nezbývá nic jiného, než motor kompletně vyměnit. To se pak náklady ještě navýší.

Při pravidelné prohlídce se všechny nezbytné motorové oleje doplňují a motor se zbavuje nečistot, aby k takové neblahé situaci nedošlo. Dále je zpravidla nutné zaměřit se na rozvodový řemen, který je nejvíce zatěžovanou částí auta a taktéž může v porušeném stavu poškodit motor. To všechno jsou kroky, které si většinou sami nezkontrolujete. Nicméně pokud bude včas měnit běžné věci – ložiska, hadice, atd. máte velkou šanci, že se vám větší opravy vyhnou.

Pravidelné intervaly prohlídek byste tak určitě neměli opomíjet. Šetřit v tomto případě se určitě nevyplatí, protože poruchy, které mohou na autě vzniknout nedůslednou údržbou, mohou mít následky, na jejichž řešení pak není snadné nalézt prostředky.

1 komentář

  1. Servisování je důležité také v budoucnu když budeme chtít vozidlo prodat. Lépe se prodá s dobre vedenou servisní knižkou.

Komentáře nejsou povoleny.