Placená inzerce Zajímavosti

Co se stane když nezaplatíte povinné ručení?

Neplacení povinného ručení se nevyplácí, to by měl vědět každý soudný člověk. Jak se v těchto případech postupuje? A jak postupovat pokud se do takové situace dostanete neprávem.

Od ledna 2009 platí nový zákon

Každý den, kdy vozidlo nebylo pojištěno, zaplatí majitel či provozovatel vozidla příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Denní sazba příspěvku se pohybuje podle druhu vozidla od 20 do 300 Kč. Příspěvek narůstá každým dnem, kdy je vozidlo nepojištěno. Pojištění vozidel je přitom jednoduché. Navíc tyto částky se vám ještě mohou zdát poměrně malé. Mnohem horší je, pokud se dostanete do problémů.

Neplacením pojištění hazardujete se svým životem

V případě nehody s nepojištěným vozidlem si můžete zruinovat celý život! Pokud způsobíte poškozenému kromě materiální i újmu na zdraví, mohou náklady na jeho léčbu a následnou zdravotní péči dosáhnout milionů korun. Tyto náklady zaplatí nepojištěný viník nehody. Bude je po vás vymáhat soud a zabaví vám klidně váš dům či byt.

I přes změnu zákona a tvrdé vymáhání dlužných částek u nás stále existuje až 10% aut, které nemají zaplacené povinné ručení. Pravdou je, že se většinou jedná o auta, která na silnice vyjíždějí velmi málo a tak od zavedení nového zákona rapidně klesl počet nepojištěných nehod.

Zajímavý údaj ze statistiky ČKP je, že typický neplatič je muž do 35 let, často čerstvý držitel řidičského oprávnění. Z toho důvodu bych rád uvedl příklad z praxe: Rudolf N. ignoroval všechny upomínky od své pojišťovny, takže mu povinné ručení zaniklo. Dostal se do druhé fáze, kdy po něm ČKP začala vymáhat sankční příspěvek. Tento poplatek byl v tomto případě 40,-Kč za den což je za rok 14 600,- Kč a povinné ručení by ho stálo pouze 5 000,- Kč! Tento majitel si ale nakonec dal říct, uhradil sankci a sjednal povinné ručení. A udělal to v pravý čas, protože o pár měsíců později zavinil nehodu, kdy naboural zaparkované auto a škoda byla přes 100 tisíc. Naštěstí se nikdo nezranil, jinak by částka byla mnohem vyšší. Neplacení povinného ručení se nevyplatí, protože nic neušetříte naopak!