Placená inzerce Radíme s výběrem

Výběr pneumatiky udělá z vašeho auta formuli – a nebo šneka

Auto má  čtyři kola a na každém z nich pneumatiku. Na každé  ze čtyř pneumatik tak závisí  čtvrtina jízdních vlastností, vaší bezpečnosti a pohody. Dejte si tedy záležet, jaké gumy svému vozu obujete. Podle čeho se ve výběru orientovat? Co znamenají všechna ta čísla a písmena?

První krok při výběru pneumatiky je nahlédnout do velkého technického průkazu vašeho vozu. Zde najdete většinu údajů, které váš výběr pneumatik omezí. Je tu napsána celá řada čísel a písmen, které udávají například šířku pneumatiky, boční profil nebo typ konstrukce. Můžete tam najít údaj jako 155/70 R-13 74S. Nejdůležitější je úvodní číslo 155, které označuje šířku pneumatiky v milimetrech. Následující 70 popisuje boční profil, neboli poměr mezi výškou a šířkou pneumatiky v procentech. Písmeno R říká, že kolo má radiální konstrukci (mohlo by mít například diagonální, nebo smíšenou), šestnáctka nás informuje o průměru ráfku v palcích. 74  uvádí tzv. nosnostní index, popisující maximální možné zatížení pneumatiky, a v závěru písmeno S charakterizuje rychlostní index, tedy konstrukční rychlost pneumatiky. Pokud si chcete vybrat pneumatiku pro motorku, vězte, že specifikace motopneu je rozšířena o dva další údaje.

Nyní víme, jaké  vlastnosti mají kola vašeho auta a můžeme tedy přejít ke konkrétním typům pneumatik. Asi nejznámějším rozdělením jsou pneumatiky zimní a letní. Liší se jak vzorkem, který je u zimních gum hlubší, ale i použitým materiálem. Teplota, kdy je nutno přezout se pohybuje okolo 7°Celsia.

Méně známé rozdělení  pneumatik je na takzvané komfortní a sportovní. Pro řadového řidiče jsou určeny pneumatiky komfortní, které se vyznačují vyšším kilometrovým výkonem a menším hlukem. Jsou totiž vyrobeny z měkčího materiálu a proto lépe vyrovnávají nerovnosti ve vozovce. Sportovní jsou naopak vyvinuty pro ty z nás, kteří se rádi oddávají dynamické jízdě a rádi ostře vyberou prudší zatáčku.

(placená inzerce)

1 komentář

  1. Wat een karwei he, dat verhuizen. Ook ik had toen niets uitgezocht en zou het zo nooit meer doen. Wij hebben in de keirkvatantse het bekende bed voor onze zoon gehaald. liefs Ester

Komentáře nejsou povoleny.