Placená inzerce Příslušenství

Technologie autosvětel

Často opomíjená součást automobilů jsou světla. V následujícím článku vám představíme typy některých světel a doporučíme jaké koupit.

V dnešním článku si rozebereme autožárovky – halogenová světla, poziční světla, auto led žárovky, dálková přídavná světla a mlhová světla.

Halogenová světla

Halogenová žárovka je žárovka s wolframovým vláknem ležícím v inertním plynu s menším množství halogenů(jód či brom). Kombinací halogenového plynu a wolframového vlákna vzniká chemickou reakcí světlo. To je základní princip, čím se halogenové žárovky liší od klasických. Halogenové žárovky jsou mnohem žhavější než běžné žárovky, proto jsou často i rozměrově menší. Existují ve verzi s napětím 6, 12 a 24 voltů a označují se H1, H2, H3, H4, H5, H6 a H7.

Poziční světla

Poziční světla jsou určeny k tomu, aby vozidlo bylo vidět i z různých úhlů a poloh. Asi nejtypičtějším zástupcem jsou vozy Volvo pro které byly tyto světla dlouhou dobu charakteristické.

Auto led žárovky

Trend LED žárovek je v poslední době výrazný, proto nemohl minout i automobilový průmysl. Tady má ještě větší význam, protože s rostoucím množstvím elektroniky roste i energetická náročnost a tím i spotřeba paliva. Není žádnou novinkou, že právě světla u automobilů spotřebovávají nejvíce energie, a proto LED přináší revoluci v osvětlení aut. Další výhodou je značná variabilita LED světel, takže se objevují nové designové možnosti, které byly dříve nereálné vyrobit.

Dálková přídavná světla

Obzvlášť u starších aut při jízdách v noci je dobré zvážit pořízení přídavných světel. Druhým důvodem, kde naleznou uplatnění přídavná dálková světla může být jízda v terénu nebo osvětlení nějakého místa.

Mlhová světla

Zadní mlhové světlo je již řadu let povinností, které vám pomáhá být vidět. Nicméně pro vás samotné je vhodné mít i přední mlhová světla, které bývají příplatková výbava nebo je lze později zabudovat.