Tipy a triky Zajímavosti

Jaké jsou typy fólií na auto?

Autofólie mají v dnešní době široké použití od bezpečnostních, dekoračních až po reklamní. V našem článku vám přinášíme přehled nejběžnějších typů.

Barevné 3D autofólie

Barevné 3D autofólie slouží pro překrytí laku karoserie. Vyrábí se jako vinylové fólie (neboli PVC fólie). Jejich tloušťka je pouze 0,07mm! Fólie se snadno přizpůsobí záhybům a zakřivením karoserie automobilu. Její funkce je dvojí – ochranná, ale také reklamní, kdy některé typy umožňují i plnobarevný potisk. Životnost se pohybuje kolem 10 let. Jsou odolné proti oděru, teplu a mrazu.

Sluneční autofólie

Jak již z názvu napovídá sluneční autofólie jsou určené na ochranu před teplem. Dokáží omezit prostup infračervených paprsků a tím i omezit zahřívání interiéru. Základní rozdělení slunečních autofolií je závíslé od procentního zatmavení skla s folií. Bězně jsou fólie dostupné v těchto parametrech: 90%, 80%, 65% a nejsvětlejší 30% zadržení viditelného světla. Pozor na to, že přední sklo nelze nijak zastínit a boční skla u předních sedadel jsou také regulovány!

Bezpečnostní autofólie

Slouží jako pasivní i aktivní ochrana automobilu a posádky uvnitř. Jedná se o čiré, případně natónované fólie na auta které se lepí na vnitřní stranu bočních skel automobilu. Vyrábí se ze 35 vrstev odolného polyesteru. Již žádný zloděj vám na parkovišti auto rozbitým oknem nevykrade, ale poškozené okno je pochopitelně nutné vyměnit. Nejčastěji se proto používá kvůli ochraně posádky.

Čiré ochranné 3D fólie

Posledním významným typem fólii jsou na první pohled nepostřehnutelné ochranné fólie. Mají jedinou funkci a to ochránit automobil před škrábanci a jiným drobným poškozením. Využívají se především na exponované části automobilu: přední maska,´přední nárazník, přední kapota, zrcátka nebo lemy po stranách auta. Oproti novému laku jsou výrazně levnější!