Osobní vozy

Repasované díly – Stejně dobré jako nové

nahradni-dilySelhání některého dílu automobilu je bohužel běžnou součástí života, se kterou se musíme smířit. Porucha autodílu je vždy nepříjemná, finančně zatěžující a především jsme omezeni. Automobil je pro mnoho z nás absolutně nepostradatelnou součástí života a potřebujeme mít auto opravené, rychle, kvalitně a pokud možno levně. V takovém případě máme na výběr ze tří základních možností opravy.

1. nákup nových dílů

Nákup nových originálních dílů se nejčastěji využívá v případě drobných oprav, kdy se jedná o relativně malé investice. V případě oprav složitějších a nákladnějších dílů se tomuto druhu opravy snaží většina z nás předejít, protože finanční zátěž na pořízení zbrusu nového dílu by byla příliš velká pro většinu z nás. Některé součástky se mohou pohybovat i na hranici několika desítek tisíc.

2. nákup použitých dílů

Pokud se rozhodneme náhradní díl zakoupit již použitý, bude se jednat o mnohem menší investici. Nikdy ale nevíte přesně, jaká je opravdu jeho kvalita. Zejména u větších a složitějších náhradních dílů se součástky nerozebírají a nechají se v původní kvalitě. Vždy budete kupovat pomyslného zajíce v pytli.

3. nákup repasovaných dílů

Repasované díly jsou v současnosti asi nejvyužívanější variantou při opravách aut. Zejména se využívají pro opravy velkých dílů, mezi které se řadí například servořízení, převodovky nebo kompresory. Díl není nový, ale máte jistotu, že neobsahuje žádné rozbité součástky.

Co jsou vlastně repasované díly?

Repasované náhradní díly jsou střední cestou mezi nákupem nového a použitého náhradního dílu do automobilu. Jejich cena se také pohybuje na hranici mezi těmito dvěma cenami. Je vyšší, než u použitých dílů, ale zároveň menší než u dílů nových. Před samotným prodejem je celý díl rozebrán do poslední součástky a řádně zkontrolován a očištěn. Více o cenách repasovaných náhradních dílů se dozvíte zde.

V praxi to uznamená, že po rozebrání náhradního dílu se zkontrolují všechny jeho části. Poškozené a opotřebované součástky se vymění za nové a vše se důkladně očistí. Po výměně součástek je poté celý díl znovu opět sestaven do původní podoby. Vy díky tomu máte jistotu, že žádná součástka z dílu není moc opotřebovaná a že díl bude úspěšně sloužit delší dobu. Samozřejmě je nutné si ohlídat kvalitu používaných součástek.

Kde všude se repasované díly objevují a jaká je jejich cena?

Nejčastější využití repasovaných dílů najdeme u zmíněného servořízení, převodovky a kompresoru. Tím jejich sortiment ale rozhodně nekončí. Z repasovaných dílů můžete vybírat i celé bloky motoru, ojnice motoru, setrvačníky, hřídele klouby, rozdělovače, ABS systémy, brzdové válce a mnoho dalších.

Příklad ceny: Repasované servořízení vás vyjde na 8 000 Kč, více na tirshop.sk

Ceny repasovaných dílů se nedají určit přesně. Vždy záleží nasypu vozu, typu součástky a rozsahu poškození. Většinou ale jejich cena je maximálně 50-70% ceny originálního náhradního dílu od výrobce. Repasované brzdové třmeny můžete například koupit již od 1600 Kč. Repasované převodovky najdete v průměru za 5000-5500 Kč. No a repasovaná turba do Škodovek se pohybují v cenovém rozmezí od 4 500 Kč až po 6 000 Kč. Záleží ale na druhu a poškození.

2 komentář

  1. Dobrý den,

    nedávno jsem zvažoval nákup právě repasovaného posilovače řízení a nakonec se taky rozhodl. Zatím nemám žádné problémy, takže pro mě super koupě.

  2. Náhradní autodíly už léta nakupuji, větší výběr jsem snad nikde neviděl. Hlavně si myslím, že v této firmě dělají lidé, kteří své práci opravdu rozumí. Vždy dokáží poradit. Zatím jsem neměl s žádným autodílem, zakoupeným zde ,nějaké větší problémy.

Komentáře nejsou povoleny.