Osobní vozy Pojištění

Nezapomeňte na povinnou zimní výbavu automobilu

Chladnější období s sebou přináší nepříznivé počasí a komplikovanější situace na silnicích. Vozovky se často stávají hůře sjízdnými. Řidičům nezbývá nic jiného, než se věnovat opatrnější a především bezpečnější jízdě. 

Zimní výbava auta je důležitá

Používáte letní pneumatiky celoročně bez ohledu na počasí? Podobným praktikám již odzvonilo, protože vstoupila v platnost novela zákona s nařízením povinné zimní výbavy vozidel. Obutí na zimu platí pro vyjížďky uskutečněné v době od 1. listopadu do 31. března následujícího  roku. Předpokládá se, že v tomto čase bude vozovka pokryta ledem, námrazou nebo souvislou vrstvou sněhu. Když nikam v tomto nečasu nepojedete, není třeba nic měnit.

Nechybí ani standardní povinná výbava. Každé motorové vozidlo v České republice potřebuje k provozu na pozemní komunikaci náhradní žárovky a elektrické pojistky. Dále zvedák, výstražný trojúhelník, reflexní vestu, klíč na matice kol a lékárničku. Obstarejte si také náhradní kolo, anebo alespoň speciální sadu určenou k opravě pneumatiky. Na silnici se dnes sotva někdo také odváží bez řádného pojištění auta, které nabízí například Kooperativa pojišťovna.

Nehody se stávají, i když budete dávat pozor!

Během cestování v zimě se snadno dostanete do nepříjemných momentů kvůli sněhu, námraze a mlze. Jednou vám sněžení připraví velice špatnou viditelnost. Podruhé se budete po povrchu klouzat, až vám přijde, že se pohybujete po ploše namazané mýdlem. Stačí chvilka a máte na krku nehodu. Nemusíte zrovna nabourat, ale nezajásáte ani v případě, kdy sjedete do příkopu. V tomto případě přichází na řadu Kooperativa povinné ručení s nabídkou asistenčních služeb zdarma. Sjednání povinného ručení patří k zákonným povinnostem. Netřeba platit zbytečně moc, když využijete online kalkulačku na 123ruceni.cz. Během chvilky se seznámíte s levnými variantami a posoudíte, jaký cenový rozsah se stane favoritem.