Osobní pneumatiky

Přezouvat či nepřezouvat?

Hlídat si počasí, datum v kalendáři nebo novou legislativu. To musí každý řidič, který na svém automobilu vyměňuje letní a zimní pneu. A co teprve když přijdete do garáže a uvědomíte si, že sada loňských pneumatik už není použitelná? V některých případech budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Řešením je používání univerzálních pneumatik. Univerzální nebo také celosezónní pneumatiky jsou, jak již název napovídá, určeny k použití během všech ročních období. Splňují podmínky zimních plášťů, můžete je tedy používat i v době, kdy jsou zimní pneumatiky povinné. Jsou uzpůsobené tak, že během letních měsíců se neničí. Určitě tedy neslouží stejně, jako byste během léta využívali zimní pneumatiky. Další nespornou výhodou je, že nemusíte investovat do koupě dvou sad pneumatik.

Kdyby měly univerzální pneumatiky jen samé výhody, zřejmě by se zimní a letní pneumatiky přestaly nakupovat v takovém množství. Celosezónní pneumatiky však několik nedostatků mají. Ačkoliv splňují potřebné parametry, jejich vlastnosti v zimě nebudou nikdy takové, jako u dobrých zimních pneumatik. To poznáte zejména na brzdné dráze, která bude vždy o něco delší než u kvalitních zimních plášťů. Některé řidiče navíc může odradit, že jsou tyto pneumatiky vyráběny pouze v jednom rozměru.

Pokud srovnáme výhody a nevýhody univerzálních pneumatik, dojdeme k závěru, že ačkoliv se nejedná o plnohodnotné náhradníky letních a zimních pneumatik na dlouhé vzdálenosti, pro klasické městské ježdění postačí bohatě. Zda koupit celoroční pláště nebo zda raději pneu přezouvat z letních na zimní, to už záleží na potřebách daného řidiče. Pokud ročně najezdíte tisíce kilometrů, potom se pravděpodobně investice do dvou sad pneumatik vyplatí. Pokud během roku najezdíte pár kilometrů spíše po městě, budou pro vás univerzální pneumatiky pravou volbou. Základem však zůstává, vybrat si co nejkvalitnější sadu nových pneumatik.