Nezařazené

Kdy se vyplatí koupit pneumatiky a disky z druhé ruky?

shutterstock.com
shutterstock.com

Ojetá auta se kupují běžně a defakto u nás tvoří většinu prodejů automobilů. Někteří prodejci jdou tomuto trendu naproti a inzerují nová auta jako ojetá. Tím pádem osloví novou skupinu zákazníků. Lze tedy na inzerát koupit také kvalitní pneumatiky a disky?

Odpovědět na tuto otázku se pokusíme na následujících řádcích. Dle letmého pohledu na pneu bazar zde najdete nabídky na desítky až stovky inzerátů na pneumatiky, disky nebo kompletní kola. Čili nabídka je velká, ale je po nich i poptávka? Abychom na tuto odpověděli, rozebereme, jaké jsou výhody takové koupě a pro koho se vyplatí.

1. Chci pneumatiky

Bez pochyb jsou pneumatiky jednou z nejdůležitějších součástí každého automobilu. Jejich výběru, platí dvojnásob při koupi použitých, by se měla věnovat zvýšená pozornost. Koupě pneumatiky z druhé ruky totiž obnáší značná rizika. Před koupí těžko odhalíte všechny možné problémy. Doporučujeme alespoň zkontrolovat jejich stáří, neměly by být starší než 5 let. Dále výšku vzorku, zjevné poškození, staré opravy, apod. Pokud kupujete sadu, měly by být všechny stejné a v podobném stavu (alespoň na jedné nápravě).

Mějte na paměti, že koupě použité pneumatiky se vyplatí pouze těm, kdo jezdí výjimečně. Konkurence na trhu nových pneumatik je obrovská, kupovat použité pneumatiky tak příliš nedoporučujeme. Úspora je malá.

2. Chci disky

Disky jsou do velké míry spíše kosmetická záležitost, protože neovlivňují tolik jízdní vlastnosti, pokud splňují základní parametry. U disků je především důležité, aby byly správně vyvážené. Koupě použitých tak bývá docela častá. Jejich výdrž je totiž výrazně vyšší než u pneumatik.

Před koupí je dobré zkontrolovat, zda nejsou fyzicky poškozeny. To platí zejména u hliníkových disků, které jsou k poškození náchylnější. Výhodou alu disků je, že je lze případně opravit, byť to není levná záležitost (pohybuje se od 1 000 Kč za disk).

Bohužel sami nezjistíte, zda jsou správně vyváženy. To se pak může prodražit, když zajedete přezout do pneuservisu. Každý gram závaží je 1-2 Kč navíc dle použitého materiálu.

Koupě použitých disků patří k výhodným, když narazíte na poctivého prodejce. Životnost disku je vysoká a tím pádem když doslouží samotné vozidlo, disky většinou ještě mohou sloužit.

3. Chci disky včetně pneumatik

Zřejmě nejideálnější je varianta kupovat kompletní kola. Všechny výše uvedené rady platí i pro tento případ. Navíc však taková kola můžete nechat prověřit v pneuservise a máte tak jistotu, co kupujete. Cena v takovém případě bývá nejvýhodnější.

Tyto kompletní sady někdy prodávají lidé při prodeji aut samostatně. Bývá to většinou výhodnější, protože můžete samotné auto nabídnout výhodněji. To platí i pro jiné příslušenství – střešní nosiče, boxy, apod.

Jaké jsou vaše zkušenosti s kupováním použitých pneumatik a disků? Napište nám v komentářích.

4 komentář

  1. Zdravím, párkrát jsem již koupil ojeté pneumatiky (z uvedené stránky) a mám velice dobré zkušenosti. Ačkoliv měli lehce sjetý vzorek, nebyly nějakým způsobem poškozené a sloužily mi ještě pár let. Je to sice lehce risk a chce to pořádně vybírat, ale slušný poměr cena/kvalita se určitě najít dá.

  2. Já nevím, ale asi bych se bál koupit ojeté pneumatiky. Člověk nikdy neví, jak na nich prodávající jezdil a třeba jak dlouho na nich jezdil. Možná bych tak nakoupil třeba od dobrého známého, ale i tak bych měl asi obavy. Radši už si připlatím a objednávám vždycky nové gumy přes eshop. Přece jen je to jistější a vím, že ty pneumatiky jsou nové. Teď jsem objednával od axa-pneu.cz ty nové goodyearky ug 9, dotka je někdy z letošních prázdnin, takže jsou fakt čerstvé. Cena byla taky dobrá, takže teď už jenom počkat do listopadu a můžu přezouvat

Komentáře nejsou povoleny.