Tipy a triky

Jak připravit vaše auto na zimní dovolenou?

zdroj: shutterstock.com
zdroj: shutterstock.com

Milujete lyžování? Potom jste již jistě začali plánovat rodinnou dovolenou na horách. Kromě zařízení ubytování a sbalení lyžařské výstroje ale nesmíte zapomenout také na přípravu vašeho auta na horské podmínky. Rozhodně nepodceňte jízdu na sněhu a v mrazivém počasí. Jinak riskujete pokaženou dovolenou strávenou řešením nepříjemných problémů.

Zimní pneumatiky a sněhové řetězy

Zimní pneumatiky by měly být samozřejmostí za chladného počasí i v nížinách. Jsou také od roku 2011 povinné za daných podmínek. Při teplotách pod 7°C jsou totiž jízdní vlastnosti letních pneumatik zcela nevhodné. Klesá jejich přilnavost k povrchu vozovky, čímž se výrazně prodlužuje brzdná dráha vozidla.

Dále zkontrolujte hloubku dezénu vašich zimních pneumatik. Pokud je mělčí než 4 mm, tak neodpovídá předpisům a je nutné je vyměnit. Doporučujeme vybírat takové, které jsou doporučovány v některém z nezávislých testů, jsou to např. pneumatiky Continental. Důvodem je, že nemůžete již od takových zimních pneumatik očekávat správné jízdní vlastnosti a při jízdě na sněhu a ledu byste skutečně hazardovali se životem. Před cestou na hory také zkontrolujte, zda jsou pneumatiky správně nahuštěny a zda nejsou nerovnoměrně sjeté (což značí problémy s geometrií), to všechno může negativně ovlivnit jízdní vlastnosti vozu.

V horských podmínkách se však můžete setkat nejen se zasněženou vozovkou. Celou situaci může zhoršit ještě prudké stoupání do kopce. V takových případech se již bez sněhových řetězů neobejdete. Proto s sebou sněhové řetězy určitě sbalte. Před nákupem sněhových řetězů si pečlivě zjistěte rozměry vašich zimních pneumatik Matador. Dále zjistěte, který typ řetězů je vhodný pro vaše vozidlo. Napomůže vám manuál k vašemu autu. Doporučujeme si jejich nasazování vyzkoušet nanečisto, abyste pak nemuseli řešit problémy, až přijde na jejich ostré použití.

Prověřte stav baterie

Prověřte stav baterie auta dřív než ho prověří mrazivé počasí. Startování vozu za mrazivého počasí je energeticky náročná záležitost. Zklamat vás může dokonce i baterie, která je v relativně dobrém stavu. Je-li už baterie vašeho vozu stará 4-5 let, je mnohem vyšší riziko, že na horách nenastartujete. Nechte proto prověřit stav baterie. Soustřeďte se na kapacitu, hustotu a hladinu elektrolytu. V případě jakýchkoliv pochyb o její spolehlivosti raději na cestu na hory pořiďte novou. Nespoléhejte se ale raději ani na poměrně novou autobaterii (stačí zapomenout zhasnout světla a baterie se může za pár hodin vybít). A raději s sebou nezapomeňte sbalit i startovací kabely. Jen tak budete připraveni na všechny možné situace.

Nemrznoucí směsi

Správné fungování vozu zajišťuje chlazení motoru. Přesvědčete se, zda je v chladiči dostatek chladící kapaliny a že bude odolná vůči zmrznutí. Při cestě na hory by měla odolat i teplotám až -30°C. Velmi důležité je také doplnit směs v ostřikovačích za nemrznoucí. Pokud si nejste jisti, raději si nechte všechny náplně a kapaliny v autě změřit. Opravy zamrznuté soustavy nejsou levné, obzvlášť v zahraničí.

Boj proti sněhu

Sníh samozřejmě lyžaři vítají. Ale méně příjemný je pro automobilisty. Ti musí před startem odstranit pozůstatky romantické sněžení. Vyzbrojte se proto smetákem, abyste mohli odstranit vrstvu sněhu z vašeho vozu. Škrabkou odstraníte přimrzlý sníh z okének auta. Zmrazky odstraňte skutečně poctivě. Při jízdě na horských silnicích je třeba opatrnosti a bez dostatečného výhledu z auta se vám bude řídit velmi těžko.  S dobrou viditelností souvisí i kontrola stěračů. Stěrače podléhají velmi rychle opotřebení. A daleko méně spolehlivé jsou v mrazivých teplotách. Pořiďte si proto raději stěrače nové, které zvládnout setřít padající sníh.