Tipy a triky

Operativní leasing

Potřebujete další auta a přemýšlíte o způsobu financování? V dnešním článku si představíme operativní leasing a jeho výhody.

Operativní leasing = dlouhodobý pronájem

Jak již z nadpisu vyplývá jedná se v podstatě o dlouhodobý pronájem vozidel (outsourcing vozového parku). Operativní leasing je již řadu let využíván především u velkých firem, které tak snadno dokáží pružně reagovat na proměnnou potřebu množství vozidel.

Vyzkoušejte nezávazně si spočítat cenu za váš vůz – kalkulačka

Hlavní výhody jsou (dle rozsahu zvolených služeb – operativní leasing se přizpůsobí vašim potřebám):

  • správa vozového parku od pořízení nových vozidel, jejich provoz a servis až po prodej ojetých – ukončených vozidel
  • pravidelný reporting o stavu jednotlivých vozidel a provozních nákladech pro zajištění maximálního přehledu o efektivitě celého vozového parku
  • průběžnou obnovu vozidel bez potřeby vlastního kapitálu = snížení množství vázaného kapitálu v účetní bilanci a usnadnění finančního plánování (vůz je po celou dobu leasingu majetkem leasingové společnosti)
  • výhodu velkoodběratelských slev poskytnutých na pořízení předmětu leasingu, které se promítají do výše měsíční splátky
  • celá leasingová měsíční splátka je nákladovou položkou, a je tedy plně daňově odečitatelná
  • zpravidla není požadována akontace, která u finančního leasingu tvoří běžně až 30% z pořizovací ceny vozu
  • nulové riziko poklesu zůstatkové hodnoty
  • garantované fixní měsíční náklady

Hledejte leasingové společnosti a porovnejte jejich nabídky. Vyplatí se smlouvat obzvlášť pokud plánujete pronájem vozů ve větším množství. Vaše stávající auta lze také spravovat v rámci služby fleet management.

1 komentář

  1. A které s leasingových společností je vhodné oslovit? Aby to pak nedopadlo jak s půjčkami? I když co jsem si tak prošel na internetu, tak operativní leasing bude asi produkt s vysokou konkurencí, tak to asi bude skoro všude obdobně s těmi nabídkami.

Komentáře nejsou povoleny.