Chystáte se koupit pneumatiky?

Pokud se chystáte na nákup pneumatik pro Váš vůz, je třeba si připravit několik nezbytných informací. Nejdůležitějším parametrem je potřebný rozměr pneumatiky, který je spolu s dalšími údaji uveden na bočnici. To ale není vše, je třeba také dodržet předepsaný index nosnosti a rychlostní kategorii pneumatiky. Tyto informace zjistíte ze svých starých pneumatik, pokud se je chystáte pouze vyměnit za stejný typ. Při koupi jiných pneumatik je třeba vždy nahlédnout do velkého technického průkazu, kde jsou přesně specifikovány povolené rozměry pneumatik pro Váš typ vozu. Nedodržení těchto parametrů znamená porušení technické způsobilosti vozidla. Kromě pokuty se vystavujete nebezpečí, že v případě způsobení nehody odmítne pojišťovna částečně nebo zcela škodu uhradit.

Při výběru pneumatik je třeba se vyhnout pochybným internetovým prodejcům, kteří mohou nabízet výběhové varianty pneumatik, které mohly i několik let ležet na skladě. Dobrý internetový obchod Vám podle zadané značky a modelu vozidla přímo nabídne odpovídající pneumatiky a zajistí jejich montáž ve vlastním nebo partnerském pneuservise.

Význam a funkce pneumatik

Představte si plochu asi o velikosti čtyř pohlednic. To je styčná plocha pneumatiky, která stojí mezi Vámi a silnicí. Pouze na těchto čtyřech pruzích gumy závisí Vaše bezpečnost. Průzkumy uvádějí, že většina řidičů nevěnuje svým pneumatikám dostatečnou péči. Pneumatiky přitom vyžadují ze strany řidiče velmi málo.

Jak se starat o pneumatiky aby déle vydržely

Pro zaručení dlouhého života Vašich pneumatik postačí pravidelně provádět tyto tři kroky:

Kontrolujte hloubku dezénu pneumatik

Zákonem stanovená minimální hloubka dezénu pneumatiky je 1,6 mm. Představte si, že je to asi tloušťka jedné zápalky. Renomovaní výrobci pneumatik proto doporučují jejich výměnu, pokud hloubka dezénu klesne pod 3 milimetry u letních a 4 mm u zimních pneumatik.

Pro snazší kontrolu výrobci do hlavních drážek pneumatik umísťují indikátory opotřebení. Kontrola hloubky dezénu je pak jednoduše proveditelná pohledem.

Kontrolujte správné nahuštění pneumatik

Správný tlak v pneumatikách je klíčový nejen pro zajištění optimálních vlastností pneumatiky, ale také pro spotřebu paliva. Pravidelnou kontrolou správného nahuštění zajistíte Vašim pneumatikám rovnoměrné opotřebení a delší životnost.

Je přirozené, že tlak v pneumatice časem klesá. Výrobci doporučují provádět kontroly tlaku nejlépe každý týden. Doporučená hodnota tlaku se liší pro každý vůz, nejčastěji ji najdete na víčku nádrže. Na závěr ještě upozornění. Kontrolu tlaku provádíme vždy na studených pneumatikách.

Kontrolujte opotřebení pneumatik

Kvalitní pneumatika sice vydrží mnoho, ale není nezničitelná. Nejčastější příčiny rychlého opotřebení nebo poškození pneumatik jsou: špatná geometrie náprav, špatný stav silnice, ale také dlouhodobé nesprávné nahuštění. Velký vliv na vlastnosti pneumatik má také jejich věk. Čím starší pneumatika, tím více ztrácí pryžová směs předepsané vlastnosti. Výrobci pneumatik varují před používáním pneumatik starších deseti let.

Co tedy kontrolovat? Na prvním místě je to jakékoli mechanické poškození, které může vzniknout například jízdou po nevhodném povrchu nebo nárazem. Dále boule, natržení nebo zářezy. Po zjištění podobného poškození je vhodné pneumatiku svěřit servisu kvůli opravě případně výměně. Další jízda na poškozené pneumatice může být velmi nebezpečná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *