Představujeme firmy

Značka s vločkou C15a platí celoročně. Víte o tom?

Úsměvný fórek? Špatný vtip? Na českých silnicích krutá realita. Možná vám to uniklo, ale po loňských úpravách silniční vyhlášky č. 294/2015 Sb. nyní modrá značka s vločkou C 15a s názvem „Zimní výbava“ platí celoročně. Co to znamená pro řidiče a jak se k problému staví správci komunikací?

dopravní značení

Zima, nebo vedro, teď už je to jedno

Úprava silniční vyhlášky přinesla více nesmyslných změn, ale trvalá platnost značky Zimní výbava patří k těm nejvýraznějším. Do té doby mělo dopravní značení omezenou platnost (od 1. listopadu do 31. března). Nyní musí být zneplatněno, jinak mohou policisté řidiče ve vozidle na letních pneumatikách pokutovat. Ano, dokonce i během tropických veder, když se teploty na míle vzdalují těm, do kterých jsou určeny zimní pneumatiky.

Celoroční jízda na zimních pneu není řešením

Řidiči, kteří jezdí na zimním obutí celoročně, nad úpravou mávnou rukou. Pokuta jim sice nehrozí, ale zato se vystavují zvýšenému riziku nehody. Vždyť i technický antitalent ví, že směs na výrobu zimních pneu není určena do vyšších teplot. Pneumatiky se roztékají, vozidlo ztrácí na jízdních vlastnostech, spotřeba je o něco vyšší a brzdná dráha delší. Možná by měli v parlamentu zvážit opak a uzákonit vyhlášku, na základě které by byly mimo období zimy povinné letní pneumatiky.

správa silnic

Jak situaci řeší obce?

Zákonodárci tvrdí, že změna platnosti dopravního značení přispěje k lepší bezpečnosti. Obce si podle nich přece mohou vybrat, zda značku Zimní výbava doplní o dodatkovou tabuli nebo ji dočasně odstraní. Správci silnic tak mají co dělat – nakupují nové doplňkové značení, značky zakrývají či je zneplatňují jinými způsoby.

A co řidičům za porušení povinnosti zimních pneumatik hrozí? Pokuta do 2000 korun v blokovém řízení a mimo to i možnost zákazu další jízdy v případě, že by jízda na nevyhovujících pneumatikách mohla ohrozit bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Článek vznikl ve spolupráci s firmou AZznačky.cz – specialistou na prodej a pronájem dopravního značení.