Nezařazené

Vyznáte se ve značení pneumatik?

Při koupi pneumatik nás může zmást celá řada písmen a číslic, která nalezneme na jejich obvodu. Nejsou tam ale jen tak bezúčelně. Každá zkratka má svůj význam. Abyste se v té změti zkratek neztratili, připravili jsme jejich krátký výkladový slovník.

pneuservis

Nejdůležitější je rozměr

195/65 R15 – nejobvyklejší shluk čísel, se kterým se můžete na každé pneumatice setkat, je její rozměr. Ten se skládá ze 3 částí. První část z našeho modelového příkladu, tedy 195, znamená šířku pneumatiky v milimetrech. Číslo 65 je procentní poměr výšky a šířky pneumatiky, 15 je průměr ráfku v palcích. Písmeno v rozměru značí konstrukci pneumatiky (R – radiální, D – diagonální, B – bias belted neboli smíšená konstrukce).

DOT – je to další z údajů, který kromě rozměru zajímá každého kupujícího. Pod touto zkratkou se totiž skrývá datum výroby pneumatiky. Obvykle je značeno 4 čísly, přičemž první dvě znamenají týden a druhé dvě rok výroby. Například číslo 1018 tedy značí, že byla pneumatika vyrobena v 10. týdnu roku 2018.

pneumatiky

Odložte slovník, při koupi pneumatik vám stačí znát pár základních zkratek.

M+S nemusí být vždy jen zimní pneu

M+S, M/S, MS – tato zkratka v různých modifikacích znamená to stejné – mud and snow neboli bláto a sníh. Označují se tak zimní pneumatiky, případně pneumatiky celoroční, které splňují normu pro provoz v zimě. Pokud hledáte čistě zimní pneumatiku, spoléhejte ale raději na piktogram třech alpských vrcholků.

FR – tato dvě písmena neznamenají, že byla pneumatika vyrobena ve Francii, ale označují takové pneu, které mají ochranu ráfku před poškozením, například najetím na obrubník. Ochrana je mechanická, tvořená širší vrstvou gumy, která chrání okraj ráfku (hlavně u hliníkových disků) před poškozením a různými oděrkami a prasklinami.

Pozor na limity

SI – speed index čili index rychlosti – rychlostní index značí maximální rychlost, na jakou je pneumatika stavěna. U letních pneumatik musí být vždy minimálně stejný nebo vyšší, než je uvedeno v technickém průkazu, u zimních lze použít i pneu s nižším indexem, ale tato hodnota musí být viditelně uvedena na štítku v zorném poli řidiče.

LI – load index čili index hmotnosti – určuje maximální zatížení jedné pneumatiky. Stejně jako rychlostní index je i tento uveden v technickém průkazu a měl by být totožný nebo vyšší, jinak výrazně klesá životnost pneumatik.

Bližší informace ke značení pneumatik naleznete na internetu, odborně vám poradí i v dobrém pneuservisu. Tohle jsou ty nejzákladnější a nejčastější zkratky, se kterými se při výběru nových pneumatik můžete setkat. Pokud je budete znát, výběr nových pneumatik už se pro vás propříště stane hračkou.

Zdroj foto: Pixabay.com