Radíme s výběrem

Výběr pneumatik pro čtyřkolku nepodceňujte

zdroj: wikipedia.org
zdroj: wikipedia.org

Stejně jako u osobních automobilů, je i výběr správných pneumatik na čtyřkolky pro jízdu velmi důležitý. V porovnání s osobními automobily možná ještě důležitější, protože čtyřkolky musí zvládnout mnohem rozmanitější terén. Samotná pneumatika má na jízdní vlastnosti velký vliv. Proto se rozhodně nevyplácí výběr podceňovat. Jak na to?

Počet vrstev nemusí určovat kvalitu pneumatiky

Pneumatiky na čtyřkolky jsou zpravidla tvořeny z pláten. Počet pláten na jednotlivých modelech se může lišit. Na trhu se můžete setkat s pneumatikami, které budou tvořeny dvěma plátny, ale také pěti plátny. Na první pohled by se mohlo zdát, že čím větší je počet pláten v pneumatice, tím je odolnější proti proražení. Samotný počet pláten ale nemusí o odolnosti proti proražení vůbec rozhodovat. Rozhoduje především to, jakým stylem se čtyřkolkou jezdíte, jakou čtyřkolku máte a jaký terén preferujete.

99% čtyřkolek obouvá bezdušové pneumatiky, stejně jako osobní automobily.

Pneumatiky zásadně podle terénu

Výběr správných pneumatik na čtyřkolky by měl být založen především na druhu terénu, ve kterém jezdíte a pro který jsou čtyřkolky konstruovány. Základní kategorie pneumatik jsou čtyři. Pak jsou ještě další druhy, které se ale využívají jen zřídka, protože jsou určeny na specifické druhy povrchů. Jaké druhy pneumatik to tedy jsou?

  • Quadcross
  • Crosscountry
  • Silnice/terén
  • Bahno
  • Ostatní – s ostny na led nebo do hlubokého písku

Kdy volit pneumatiky Quadcross?

Pneumatiky Quadcross jsou v zásadě určeny pro využití na rovnějších tratích s tvrdým podkladem. Dobře drží všude tam, kde je terén bez větších nerovností. Čtyřkolky tak mohou sedět níž nad profilem země a díky tomu nepotřebují pneumatiky tak vysoký profil a stačí jemnější vzorek. Tento typ pneumatiky je v závislosti na terénu drobně podhustit. Nesmíte to ale přehnat, aby nedošlo k úplnému vyzutí. Tomu můžete zabránit použitím ráfků s tracklocky.

Tip: Široký výběr pneumatik pro čtyřkolky naleznete na www.pneu.extralevne-pneu.cz

Kdy volit pneumatiky Crosscountry?

Crosscountry pneumatiky jsou určené do jízdy jak po trati, ale většinou se jezdí v přírodních pasážích. Ty se vyznačují velkou technickou náročností i rozmanitostí terénu. Narazit můžete na velké množství výjezdů, brodů, vyjetých kolejí, a mnoha dalších nástrah. Typickými rysy pneumatik pro tyto terény jsou pneumatiky s vyšším profilem a hrubším vzorkem. Zpravidla vybírejte takové pneumatiky s menším množstvím kolíků (špuntů).

Jak na silnici a pevný terén

Pokud pro svou jízdu preferujete nejčastěji silnici, kterou ale kombinujete s jízdou v terénu, měly by ideální pneumatiky pro vaši jízdu vypadat takto. Mělo by se jednat o univerzální vzorky vybavené homologací. Tyto vzorky jsou samozřejmě určeny primárně do terénu – jako u všech typů pneu na čtyřkolky, ale i na silnici má velmi slušné vlastnosti. Navíc na silnici dokáže mnohem lépe odolávat opotřebení než klasické pneumatiky do terénu.

Jak vypadají pneumatiky do bahna?

Pokud je blízko vašeho bydliště rybník s mokřinami, kde se chcete opravdu často vyřádit, rozhodně byste měli volit pneumatiky se specializací na bahno. Ty mají vzorek ve tvaru šípu, aby zadní náprava byla schopna maximálního možného záběru. Dokáže vás vytáhnout téměř z jakéhokoli povrchu, ale na pevných terénech od ní spolehlivost nečekejte.