Radíme s výběrem

Výběr plechového disku krok za krokem

zdroj: shutterstock.com
zdroj: shutterstock.com

Disky na automobilu patří k nejvíce zatěžovaným částem, nejen kvůli silnicím, které jsou u nás často v havarijním stavu. Jejich kvalita je nutná, protože právě disky mají na jízdní vlastnosti a tedy bezpečnost každého automobilu podstatný vliv. Typů disků je v současnosti na trhu nabízeno několik. Nejčastěji využívaným typem jsou ale stále ty plechové. V následujícím článku si podrobně rozebereme, jak postupovat při výběru plechového disku tak, aby byl váš výběr opravdu správný.

Proč jsou plechové disky stále nejoblíbenější?

Ačkoli se na náš trh stále více prosazují moderní druhy kol z různých materiálů, plechová disky si stále drží svou oblibu. Mají totiž skvěle vyvážený poměr kvality a ceny. Samozřejmě, že největšími konkurenty plechových kol jsou hliníková disky, ale ty jsou stále i několikanásobně dražší. Navíc se snadněji poškodí a nedoporučují se používat v zimě. Plechová disky jsou osvědčeným produktem, na který se můžete spolehnout. Navíc plechové disky Škoda a jiné automobilky dávají na vozy z výroby.

Kde správně vybírat?

Ještě než začnete se samotným výběrem toho správného disky a porovnáváním jeho parametrů, měli byste vždy volit, u kterého prodejce budete nakupovat. Kvalita prodejců je také rozhodující a i na našem trhu se najdou prodejci spolehliví a méně spolehliví. Nejprve si o prodejci zjistěte dostupné informace a až pak přejděte k samotnému výběru disků.

U internetových prodejců je velkým pomocníkem interaktivní vyhledávač. Do něj stačí zadat jen konkrétní typ vašeho automobilu a okamžitě se vám objeví příslušné disky pro váš model. I tak ale doporučujeme si vždy rozměry ověřit ve velkém technickém průkazu. Na váš automobil bude pravděpodobně pasovat více typů, ale jen ty zapsané v TP jsou ty schválené pro provoz! Dávejte také pozor na to, aby vybrané pneumatiky Barum pasovali na vaše nové disky.

Které údaje byste měli znát?

U výběru plechových kol je zapotřebí znát několik základních údajů. Právě tyto údaje jsou totiž pro výběr toho správného disky rozhodující. O které se jedná?

  • Šíře plechového disky
  • Průměr plechového disky
  • ET
  • Rozteč šroubů
  • Středový otvor

Šíře plechového disku

Tento údaj je jeden z nejdůležitějších. Odlišné modely automobilů mohou mít jinou šíři plechového disku. Dokonce i stejné automobily v odlišných verzích mohou mít šířku plechového disky odlišnou. Nenechte se zmýlit číselnými údaji. Tato hodnota není u většiny výrobců udávána v centimetrech, ale v palcích. 1 palec je v přepočtu 2,54 cm.

Průměr plechového disky

Průměr plechového disky je další z údajů, který je značen v palcích. I zde platí, že velikosti jsou u automobilů i u verzí odlišné. Na svůj automobil si nemůžete pořídit velikost disky, jaká se vám líbí, ale jaká je možná. Automobily mohou většinou využívat různé průměry kol, ale rozhodně ne všechny.

ET

Hodnota ET neznačí žádnou mimozemskou aktivitu, ale zális plechového disky. Tento údaj je udáván v milimetrech. Pokud bude u disky ET6, zális je 6 mm. Čím větší je zális, tím více bude kolo uschováno.

Rozteč šroubů

Opět se jedná o údaj, který je udáván v milimetrech. Standardně se disky vyrábí se čtyřmi, pěti nebo šesti otvory pro uchycení. Zkontrolujte si i tento údaj a nespoléhejte jen na paměť nebo staré údaje.

Středový otvor

I tato hodnota je udávána v milimetrech a jedná se o průměr středového otvoru plechového disky.

Všechny tyto údaje byste měli najít ve velkém technickém průkazu, který byste měli mít vždy po ruce při výběru nových disků.

1 komentář

  1. je fkat, že poměr cena/vzhled mají asi nejlepší. ale já si stejně radši připlatím za pořádný alu kola :)

Komentáře nejsou povoleny.