Offroad pneumatiky

Jak vybrat offroad pneumatiky pro váš vůz s pohonem 4×4

zdroj: shutterstock.com
zdroj: shutterstock.comofrf

Pneumatiky patří k nejdůležitějším součástem každého automobilu. Jejich funkce jsou jasné. Zajistit bezpečnou a spolehlivou jízdu na každém povrchu a za jakéhokoli počasí. Samozřejmě s ohledem na styl jízdy. Pro vozy SUV a offroad s pohonem 4×4 to platí dvojnásobně. Tyto automobily jsou určeny i do obtížnějších terénů, než klasické osobáky a je třeba se na pneumatiky dokonale spolehnout. Jak tedy správně vybírat?

Nejdražší nemusí znamenat nejlepší

Vybírat pneumatiky na SUV s pohonem 4×4 byste neměli jen podle ceny. Rozhodně totiž neplatí, že nejdražší pneumatiky jsou ty nejlepší. Levnější pneumatiky zpravidla nedosahují takových kvalit, jako drahé modely, ale rozdíly v kvalitě rozhodně nemusí odpovídat rozdílům v ceně. Rozdíly v ceně mohou být i několik tisíc korun za sadu pneumatik, ale rozdíly v kvalitě při porovnání parametrů mohou být jen minimální. Vybírejte tedy na základě parametrů jednotlivých pneumatik. Tento výběr sice zabere více času, ale budete mít jistotu, že jste vybrali správně.

U offroad vozů máte také možnost upravit jízdní vlastnosti a stabilitu vozidla pomocí doplňkového příslušenství, které koupíte v každém dobrém offroad obchodě. Jedná se o podložky pod kola, které umožní rozšíření rozchodu kol a případně i změnu rozteče šroubů.

Poohlédněte se v testech pneu

Každoročně také některé společnosti (ADAC) provádí nezávislé testování různých druhů pneumatik. Mezi nimi samozřejmě nechybí ani testy SUV a Offroad pneumatik na vozy s pohonem 4×4. Pneumatiky jsou testovány na několik různých parametrů. Podle výsledku v jednotlivých testech se následně určí jejich celková kvalita a vhodnost pro využití. Výsledky jednotlivých měření pneumatik by měly být u testů detailně zobrazeny a vy si tak budete moci prohlédnout, jak obstály jednotlivé pneumatiky v testování.

Jaké parametry jsou nejdůležitější?

Obecně se nedá říci, že by pro všechny druhy pneumatik na vozy 4×4 byly důležité jen některé parametry. Stejně, jako u klasických pneumatik na osobní vozy se dělí parametry podle druhu pneumatiky a pro jaké období je pneumatika určena. Záleží tedy na období, pro které vybíráte pneumatiku na SUV. Jaké jsou možnosti?

  • Letní pneumatiky
  • Zimní pneumatiky
  • Celoroční pneumatiky

Parametry pro zimní offroad pneumatiky

Nejdůležitějšími parametry pro zimní pneumatiky na SUV by měla být schopnost a ovladatelnost především při jízdě na sněhu a na ledu. Důležitá je také odolnost proti působení soli na silnicích. Pneumatika by neměla při nízkých teplotách tvrdnout a měla by být stále měkká. Nesmíme zapomínat ani na rychlost opotřebení.

Parametry pro letní offroad pneumatiky

Pro letní offroad pneumatiky je také důležitým parametrem rychlost opotřebení při jízdě. Pneumatiky by také měly být pevnější proti proražení, protože jízda terénem je právě na proražení velmi náchylná. Důležitá je také přilnavost pneumatik na suché a mokré vozovce i na různých typech cest. Musíte vybírat také pneumatiky, které odpovídají hmotnosti vašeho vozidla. Offroad vozy mají vyšší hmotnost a tuto skutečnost je třeba při výběru zohlednit.

Jízdní vlastnosti ovlivňují i vhodně nastavené offroad tlumiče

Parametry pro celoroční offroad pneumatiky

Celoroční pneumatiky offroad by se měly snažit dosahovat nejvyšších možných parametrů v těch nejdůležitějších součástech pro konkrétní období. Vzhledem k jejich univerzálnosti jsou sice schopné celoročního provozu, ale nikdy nebudou dosahovat takových hodnot, jako letní nebo zimní pneumatiky. Raději tedy doporučujeme i na vozy SUV volit dvě sady pneumatik a měnit podle aktuálního ročního období.