Offroad pneumatiky Osobní pneumatiky Placená inzerce

Vzduch nebo dusík v pneumatikách?

Aby pneumatiky plnily na vozidle svou funkci, tedy zachovávaly dobré a bezpečné jízdní vlastnosti, je nutné je správně nahustit. V poslední době se v rámci tohoto tématu objevily diskuze zabývající se tím, jaký plyn k plnění využít. Podívali jsme se blíže na rozdíly mezi vzduchem a dusíkem.

Spousta majitelů aut si tak nechává plnit pneumatiky dusíkem, případně speciálními směsmi inertních plynů, které v určité míře potlačují nedostatky vzduchu. V čem spočívá přínos těchto moderních postupů a řešení?

Vzduch versus dusík, co je lepší?

Začneme-li zvažovat porovnání dusíku a vzduchu, je třeba si nejprve uvědomit, že vzduch je z 80 % tvořen právě dusíkem. Je tak jasné, že rozdíly mezi oběma možnostmi jsou v konečném důsledku nepatrné.

Tip: Při práci se vám může hodit aku šroubovák nebo LED svítidla.

Ze zkušeností uživatelů však vyplývá, že použití dusíku jako výplně pneumatik má rozhodně něco do sebe. Objevují se pozitivní hodnocení především v otázce udržování stále stejného tlaku v pneumatikách, čímž odpadá pravidelné kontrolování stavu nahuštění pneumatik.

Z teorií také vychází předpoklad, že dusík nereaguje s látkami obsaženými uvnitř pneu, a tak snižuje rychlost stárnutí.

Směsi inertních plynů zvyšují bezpečnost jízdy

Co se týče zmiňovaných směsí, ty byly původně vyvinuty a užívány pouze v letectví a závodním automobilismu. Nároky dnešní doby na bezpečnost je však přivedly i do běžného motorismu. Směs se skládá z několika inertních plynů, které nevstupují do reakcí s okolím a stabilizují tlak vznikající při velkých rychlostech, v jehož důsledku může docházet k drobným i větším poškozením pneumatik, tedy k ohrožení bezpečnosti řidiče a dalších pasažérů ve vozidle.

Navíc se tak popisovaná směs zasazuje o lepší požitek z jízdy, kdy pneumatika velice dobře drží na vozovce a umožňuje mít nad vozem opravdovou kontrolu.

Pokud vás možnost naplnit pneumatiky něčím jiným než stlačeným vzduchem zaujala, počítejte s tím, že tato změna vyžaduje návštěvu pneuservisu. Jestliže však chcete vyzkoušet něco nového, a prodloužit tak životnost pneumatik, směle do toho.

Budeme rádi, pokud se s námi podělíte o vaše zkušenosti.

6 komentář

  1. Zkušenosti jsou takové, že je to u pneumatik ve výsledku velmi podobné.

  2. Jews hardly have, or ever had, a "common mindset" about communism. Communism is one thing that polarizes Jews as much as anyone else.But the disagreements are whether its good for the jews, not a more general, objective disagreement.

  3. The problem is, too many of the Mets good recent prospects are 1B and LF. Not enough C, CF, SS, P, the harder to fill positions.Hopefully that is changing down in the low minors.Murphy and Evans constitute a solid bench for all positions except C, CF and SS. I hope to see both with the team next year, with lots of ABs.

  4. the Republican convention looked like it should have been on black and white TV.So, “hope and change” have been replaced by “fear, and more of the same”. It is not inspiring, but it may work.So who’s doing the polarizing again? Oh, and when you talk about taking us back to the ’50s, don’t forget to add “war against blacks” while you’re at it. Mardell has suddenly gone silent on how ugly and mean things have gotten. Imagine that.   2 likes

Komentáře nejsou povoleny.