Osobní pneumatiky Tipy a triky

Opravdu je nutné od 1. listopadu mít přezuto na zimní pneumatiky?

zdroj: shutterstock.com
zdroj: shutterstock.com

V období od 1. listopadu do 31. března by měla být všechna motorová vozidla opatřena zimními pneumatikami. Je třeba toto období striktně dodržovat? Kdy přesně a proč je důležité vyměnit letní pneumatiky za zimní? Mezi lidmi koluje řada nejasností, proto se v následujícím článku pokusíme vše napravit.

Rozdíl mezi zimními a letními pneumatikami

Zimní a letní pneumatiky se liší především typem materiálu, z něhož jsou vyrobeny. Letní pneumatiky jsou vyrobeny tak, aby zaručovaly optimální jízdní vlastnosti během teplých měsíců, jejich používáním v létě snížíme například spotřebu vozu. Materiál letních pneumatik ovšem vlivem nízkých teplot tuhne, čímž se zhoršují jejich vlastnosti.

Pro zimní pneumatiky je naopak použita směs materiálu, která vlivem nízkých teplot netuhne. Díky tomu se zimní pneumatiky vyznačují vyšší přilnavostí k vozovce i za sněhu, ledu i na povrchu holé, ale studené vozovky. S tím je spojena i kratší brzdná dráha vozu v těchto podmínkách.

Na trhu existují také pneumatiky celoroční, které je možno využívat po celý rok bez nutnosti přezouvání, je však třeba počítat s tím, že se jedná o kompromisní řešení, které je sice pohodlné, ale v létě očekávejte vyšší spotřebu vozu než při použití letních pneumatik, stejně tak v zimě je bezpečnost jízdy nižší než při použití pneumatik zimních.

Kdy je nutné auto přezout?

Zákonem zmíněné období pro používání zimních pneumatik od 1. listopadu do 31. března není nutné na den přesně striktně dodržet. Toto období je nutné přesně dodržet pouze v místech, kde se nachází značka „Zimní výbava“. Povinnost mít přezuto na zimní pneumatiky v tomto období spadá také na dny, kdy je na silnici sníh, led či námraza nebo pokud lze toto počasí během dne očekávat.

V případě, že po 1. listopadu budete za tohoto nepříznivého počasí přistiženi bez zimních pneumatik, hrozí vám pokuta. Pokud však žijete v nížinách a počasí je v listopadu teplé, není nutné mít přezuto hned k 1. 11. Pokud má dobré počasí výhledově pokračovat, můžete přezutí o několik dní odložit, za slunného a nepříliš chladného počasí vám pokuta za nepřezuté auto nehrozí, ani bezpečnost provozu není ohrožena. Přesto není vhodné s přezutím čekat příliš dlouho.

Podzimní počasí je proměnlivé a může vás nemile překvapit. Obyvatelé vyšších nadmořských výšek  se zpravidla na zimu připravují včas, protože sníh mohou na silnicích potkat mnohdy již v říjnu. Ale ani pokud žijete v nížinné oblasti, zimní přezutí nepodceňujte. Především, pokud vás v rámci práce mohou potkat služební cesty do kraje, kde by vás nepřízeň počasí mohla zaskočit nepřipravené.

Zásady pro zimní pneumatiky

Materiál letních pneumatik tuhne a ztrácí své vlastnosti při teplotách pod 7 °C. Proto je vhodné neřídit se pouze kalendářem, ale také pohledem na venkovní teploměr a pokud teploty pravidelně klesají pod 7 °C, je vhodná doba na přezutí na zimní pneumatiky.

Pro bezpečnou jízdu v zimním období je nutné dále dodrže tato pravidla:

  • Stejné zimní pneumatiky použít na všechna čtyři kola.
  • Hloubka dezénu zimních pneumatik by měla být minimálně 4 mm. Pokud je výška dezénu nižší než 4 mm, výrazně se prodlužuje brzdná dráha vozidla a zároveň snižuje bezpečnost jízdy, proto při zjištěném opotřebení dezénu je nutné pneumatiky vyměnit za nové.
  • Jedny zimní pneumatiky používat čtyři sezóny. Po uplynutí této doby materiál zimních pneumatik ztrácí své vlastnosti a z hlediska bezpečnosti je vhodné pomyslet na koupi nových zimních pneumatik (používaná pneumatika by neměla být starší než 5 let).

4 komentář

  1. Ono pokud bych nikam nevyjížděl brzy ráno, tak bych zatím asi také nepřezouval – přes den teploty okolo 10 stupňů, tudíž spíše ještě na letní pneumatiky. Naopak zase ráno a večer teploty klesají pod 5 stupňů, včera večer v Brně potkal sypač, tudíž počasí na zimní pneumatiky. Záleží, jak se auto využívá, někdo třeba nemusí přezouvat vůbec, pokud jezdí jen po odklizených silnicích. Spíš než pokuty bych se ale bál regrese pojistného plnění, což může být o mnoho bolestivější než dvoutisícová pokuta. Každopádně podle zákoné definice policie mohla zatím pokutovat jen opravdu na vrcholcích hor, kde již nějaký ten shín napadl.

  2. Souhlas s tím ranním výjezdem. Kdybych nejezdil na šichtu od od šesti, měl bych přezuto dávno, takhle to nechám předpisově na apríla. Zase ale měl aspoň člověk čas a klid si prohlídnout ADAC testy, aby nekoupil první šunt, co mu padne pod ruku.

  3. sono io che adopero termini &#&n#0;stra2i828221;, in Italia il termine “Pupone” si usa per indicare un figlio di mamma cresciutello, sai quelli che non riescono a tagliare il cordone ombelicale? Ecco

Komentáře nejsou povoleny.